Ases.pl Producent lniany haftowanych worków do chleba, grzybów, ziół... oraz worków szkolnych dla dzieci
Kontakt


tel. 696 612 843
e-mail:
biuro@ases.pl
ases.pl@wp.pl
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer

Dzień Bajgla

Opublikowano dnia 15-01-2021
Kategoria:

   Bajgiel, by móc być tak nazywany, musi być okrągły i mieć dziurkę w środku. Jest zanurzany we wrzątku na 30-60 sekund przez pieczeniem. Zapewnia mu to miękką skórkę i oryginalność – jest jedynym pieczywem, które się gotuje przed pieczeniem. Czasem bywa mylony z obwarzankiem i białym (bułeczki z okolic Białegostoku).

   Bajgle są sycące i smaczne, idealnie nadają się na śniadanie. Przygotowuje się je zwykle na wytrawnie, z sezamem, makiem, albo bez posypki. Zdarzają się też słodkie wersje, obtoczone w rodzynkach.

   Bajgle mają pochodzenie Polsko-Żydowskie. Pierwszy raz zostały wspomniane w Krakowskich kronikach w 1610 roku, jako zwyczajowy podarunek dla kobiety, która właśnie urodziła.

   Według innej historii, pierwsze bajgle zostały wysłane z Wiednia królowi Janowi Sobieskiemu, na cześć jego wygranej z Turkami w 1683 roku.

   Pomimo tego, że bajgle pochodzą z Polski, największą popularnością cieszą się w Nowym Jorku i Montrealu. Żydowscy emigranci sprowadzili je tam około 1900 roku. W Nowym Jorku je się je tak często, że zacięcia przy ich krojeniu są jedną z najczęstszych przyczyn wizyt na ostrym dyżurze. Jego popularność sięga nawet poza granice Ziemi – w 2008 roku kanadyjski astronauta Gregory Chamitoff zabrał ze sobą w kosmos osiemnaście sezamowych bajgli.

   Największy bajgiel świata został upieczony przez firmę Brugger’s Bugels w 2004 roku – ważył ok. 390 kg i musiał piec się dziesięć godzin. Wystawiono go potem na Nowojorskich Targach. Został wpisany do księgi rekordów Guinnessa i do teraz rekord nie został pobity.

   W 2018 roku Apple wypuściło czterdzieści nowych emoji o tematyce śniadaniowej, wśród których pojawiła się także ikonka bajgla.

 

Przygotowanie bajgli nie jest trudne. Polecamy przepis:

Skadniki:

3,5 szklanki mąki pszennej (typ 450)

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka słodu jęczmiennego lub miodu

1 łyżeczka drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

do posypania: mak, sezam

Roztwór:

600 ml wody

2 łyżki miodu

2 łyżki sody oczyszczonej

2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Mąkę wsypać do miski. Wodę wymieszać ze słodem lub miodem, drożdżami i solą, wlać do miski z mąką. Wymieszać łyżką, następnie zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty aż będzie jednolite i gładkie. Przykryć i odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez 3 minuty - rękami na blacie lub hakiem miksera planetarnego.

  • Ciasto umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie chwilę ciasto powygniatać, uformować kulę, umieścić z powrotem w misce, przykryć miskę szczelnie folią i wstawić do lodówki na całą noc.

  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, pozagniatać na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokroić na 8 kawałków. Uformować kulki, w środku zrobić dziurkę i formować w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2 - 3 cm). Odłożyć na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

  • Roztwór: w głębokim garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień, dodać miód, sodę i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Wkładać po 3 - 4 bajgle i gotować po minucie z każdej strony. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypać makiem, sezamem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 20 minut lub na złoty kolor. Można po przekrojeniu grillować w tosterze lub opiekaczu.

   Kiedy już bułeczki się upieką, polecamy zjeść je na śniadanie, a resztę odłożyć do naszych woreczków bawełnianych. Zadbają o to, żeby bajgle pozostały świeże i miękkie na dłużej.

   Smacznego!

 

 Woreczek bawełniany na bajgle

 

Bibliografia:

www.kwestiasmaku.com

https://www.bagelbakerygainesville.com/5-fun-facts-about-bagels/

https://www.eatthis.com/bagel-facts/

https://betweenroundsbagels.com/between-rounds-blog/fun-facts-you-might-not-know-about-bagels/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel

Galeria
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
allegro



jesteśmy również na Allegro
www_ases_pl

Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Producent
Towar dnia
Numer konta




70 1020 4027 0000 1702 1193 9818

PKO BP Oddział I w Poznaniu

Ases.pl Ewa Krzesińska
ul. Santocka 3
60-431 Poznań
obsługa przesyłek
Poczta PolskaInpost
obsługa płatności
KIR Paybynet Przelewy24
Ostatnio oglądane
Ulubione produkty
Nie masz dodanych produktów do ulubionych
Statystyki
Gości online: 0
Aktualna Data: 2024-10-12 01:43
© Ases.pl. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.