Celiakia, alergia na gluten lub nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej lub bezpszenicznej. Należy wyeliminować z niej tradycyjny chleb, herbatniki, ciastka, ciasta, makarony, bułkę tartą, dania panierowane czy zapiekane w cieście, jak również wiele potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.
Jak rozpoznać, które produkty zawierają gluten czy pszenicę? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na te nietolerancje była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o celiakii i nietolerancji pszenicy i jak postępować z chwilą ich zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których wykorzystuje się produkty naturalnie bezglutenowe.
W książce znajdziesz:
- 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu
- informacje na temat bezglutenowego żywienia dzieci i niemowląt
- rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać
- analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.