Ases.pl Producent lniany haftowanych worków do chleba, grzybów, ziół... oraz worków szkolnych dla dzieci
Kontakt


tel. 696 612 843
e-mail:
biuro@ases.pl
ases.pl@wp.pl
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer

Dzień Polskiej Wódki

Opublikowano dnia 15-01-2021
Kategoria:
Zastanawiałeś się kiedyś, jak doszło do stworzenia wódki? 13 stycznia będzimy świętować ważny dzień dla Polskiej Wódki, która tak jak francuski koniak, czy szkocka whisky jest wpisana na listę chronionych oznaczeń geograficznych. 

  Nasz kraj należy do Pasa Wódki, czyli terenów, na których spożywa się tego trunku najwięcej. Polski alkohol znany jest na świecie, tak samo, jak i jego jakość. Od 2013 roku, trzynastego stycznia obchodzimy dzień Polskiej Wódki.

   Powstanie tego wyskokowego alkoholu było ciekawym i fascynującym procesem, który podobno zaczął się jeszcze przed naszą erą. Mimo to, pierwsze pisemne wzmianki o alkoholu pochodzą dopiero z XIII i IX wieku z tekstów arabskich alchemików. Dżabar ibn Hajjan i Al-Kindi wspomnieli w nich o destylacji wina.

W Europie, w XIII i XIV wieku, destylację stosowano głównie w medycynie, alchemii i perfumerii. Takie destylaty zawierały ok. 25% alkoholu i były na tyle zanieczyszczone, że po spożyciu powodowały zatrucia.

W Polsce spożywa się rekreacyjnie alkohol od XVI wieku, choć podejrzewa się, że ta tradycja trwała na naszych ziemiach już od dawna.

   W 1572 roku szlachta Polska uzyskała legalną możliwość produkowania i sprzedawania alkoholu na swoich ziemiach.

   W 1816 roku niejaki Pistorius opatentował aparaturę destylacyjną. Ze względu na użycie nowych technologii, jak i tańszych surowców (takich jak ziemniaki), cena wódki spadła. W ten sposób zaczęła wypierać piwo, jako napój polskich chłopów.

   Aktualnie wódkę zazwyczaj wytwarza się ze zbóż i ziemniaków. Musi posiadać minimum 37,5% obj. alkoholu, choć najczęściej jego zawartość wynosi 40%.

   Pochodzenie wódki nie jest jasne – Polska i Rosja rywalizują o miano jej ojczyzny. W naszym kraju, jak i w Rosji, odgrywa ważną rolę w kulturze. W Warszawie istnieje nawet muzeum Polskiej Wódki.


  Definicja Polskiej Wódki została stworzona dopiero w 2013 roku. Produkowana jest tylko z jęczmienia, pszenżyta, owsa, pszenicy, żyta lub ziemniaków. Płody rolne muszą być produkowane na terytorium Polski. Tu też musi odbywać się cały proces destylacji i produkcji.

   Wódkę najlepiej włożyć do zamrażarki na ok. godzinę przed podaniem. Wcześniej dobrze jest chronić ją przed światłem i ciepłem. Świetnie do tego nadają się nasze worki lniane lub worki bawełniane. Dobrze sprawdzą się też jako ekologiczne i eleganckie opakowanie na prezent, w którym alkohol będzie mógł czekać na konsumpcję:

Worek lnianyWorek lniany z różową wstążkąWoreczek lniany z niebieską wstążką



Źródła: https://muzeumpolskiejwodki.pl/edukacja/10-ciekawostek-o-polskiej-wodce/

https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C3%B3dka

https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_W%C3%B3dka

https://spidersweb.pl/bizblog/oblicza-wodki-alkoholu-polski/[u1] 

https://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,24786213,przegrywany-walke-z-alkoholem-dorosly-polak-wypija-srednio.html

 M. Cieliczko, M. Graf, Od akwawity do Amatora - wódka w polskiej kulturze 

Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Numer konta




70 1020 4027 0000 1702 1193 9818

PKO BP Oddział I w Poznaniu

Ases.pl Ewa Krzesińska
ul. Santocka 3
60-431 Poznań
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Producent
obsługa przesyłek
Poczta PolskaInpost
obsługa płatności
KIR Paybynet Przelewy24
Ostatnio oglądane
Ulubione produkty
Nie masz dodanych produktów do ulubionych
Statystyki
Gości online: 0
Aktualna Data: 2024-04-24 07:20
© Ases.pl. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.